Jorå-så-att-e !

 
Jag blev riktigt illa berörd för ett tag sedan när jag såg vad som delades på Facebook.
Jag insåg också vilken enorm okunskap det finns hos oss vuxna människor och vilka förutfattade meningar vi har.
Jag avstod från att kommentera bilden....att öppna truten genom fingrarna just då hade enbart blivit fel.
 
 
 
Vuxna människor gör alltså narr av en neuropsykisk sjukdom!
En relativt osynlig sjukdom som inte syns utanpå men känns inuti....
En sjukdom många många familjer lever med och tampas med varje dag!
Barn som vuxna....för JA! Det finns många vuxna som lever med obehandlad adhd/add !
Fler än många tror!
 
Vi vuxna däremot vill ha full förståelse och respekt om vi har en osynlig sjukdom!
Fibromyalgi är en av dessa sjukdomar som under MÅNGA år varit en myomspunnen sjukdom där människor  blivit klassad som ett arbetsskyggt gnällarsel och någorlunda psykiskt klen !
 
Rygg,nackvärk och värkande axlar....det finns massor av osynlig värk som många dagligen kämpar med OCH framförallt vill ha förståelse för!.
 
Hur tror du att en vuxen med ständig värk skulle känna om en liknande bild delades?
 
 
Vad tror ni att det är för tankar som kommer upp hos föräldrar barn och vuxna som kanske har eller misstänker att dom har en sk bokstavskombination?
 
Dessa förutfattade meningar gör att många många föräldrar skuldbelägger sig själva!
 
Adhd och add ÄR inget nytt påfund,det har funnits i alla tider men forskningen har gått framåt men vi ska också tillägga att samhället har mer befolkning,det är mycket mycket mer intryck,vi arbetar mer,har mindre tid tillsammans med våra barn,hela samhället lever i en ständig stress....listan kan göras lång... väldigt lång....
 
Förut hamnade inte ett barn på dagis vid 1-1,5 års ålder intryckt bland 15-17 andra barn....
Redan från ca 1 års ålder ska massor av intryck in i det lilla barnets huvud...förut var det inte förän i lekis och skolan,där det alltid funnits nån (eller några) i varje klass som levde rövare och inte kunde stå korrekt i matkön...
Men det är inte alltid det är den som syns och hörs mest som är den som har huvudet fullt och inte kan prestera lika som övriga klassen!
 
Många skriker rakt ut att barn alldeles för lätt klassas med adhd/add....men de ni inte vet är att det är en förbannat lång väg innan ett barn får stämpeln i pannan och som förälder får du slå dig fram!
Men ivf jag tycker att det är underbart att se föräldrar slår sig fram i vården istället för som förr när man slog det "olydiga" barnet med både rotting pekpinne och handflator !
 
 
Man ska även ha i åtanke att vi idag rädda fler för tidigt födda barn än förr!
Och det är rätt vanligt att förtidigt födda barn får koncentrations svårigheter.
 
Om vi vuxna bara kunde förstå och framförallt visa respekt gentemot de föräldrar som dagligen kämpar med sina,som ni tycker "olydiga barn" och de vuxna som försöker få familjelivet att fungera ihop med sin bokstavskombination!
Om ni vuxna ändå kunde ha så pass mycket insyn i adhd/add så ni visste att det INTE bara är de barnen som syns och hörs mest som har just dessa bokstavskombinationer!
Om ni vuxna bara visste hur ni kränker andra vuxna och barn genom att öppet visa er oförståelse gentemot familjer som lever mitt i detta och som varje dag försöker passa in i er perfekta lilla box !