Vecka 19

Vecka 19

Kroppen: Nu börjar du komma halvvägs genom graviditeten. Det kan vara bra att reflektera över sin livssituation och det som ska komma. Tanken förändras från ”nu är jag gravid” till att ”nu väntar jag barn”.

Blodvärdet sjunker och barnet behöver mycket järn. Nästan alla gravida kvinnor behöver ta järntillskott. Blodtrycket kontrolleras regelbundet på barnmorskemottagningen. Det är vanligt att det sjunker lite, eller stannar på samma nivå som tidigare. Om blodtrycket går upp kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.

Livmodern växer allt mer och magen börjar få en rund form i profil. Vissa kvinnor kan känna av foglossning omkring den här tidpunkten. Det kan yttra sig som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Under senare delen av graviditeten kan man få problem med ryggen, man kan till viss del motverka det genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition.

Fostret: Små, ljusa hårstrån så kallade lanugohår täcker kroppen och till och med undersidan av fötterna. Det fina fjunet kan finnas kvar på vissa delar av kroppen efter födseln, t.ex på ovansidan av öronen. Ögonbrynen och ögonfransarna börjar markeras och på barnets fingertoppar finns helt unika fingeravtryck. Benen har nu kommit ifatt och är i rätt proportion till kroppen. Barnet ser ut som en färdig människa, i miniatyr.

Julafton i Dannemora City

Jul jul strålande jul!
Julen har varit helt fantastisk,nog för att det var väldigt stressigt in i det sista då renoveringen av hallen drog ut på tiden och mattläggningen inte blev av fören på eftermiddagen dagen innan julafton.Men nu är den på plats och det blev kanon bra!!!
På Julaftonskvällen kom första riktiga sparken från bebben! Vilken känsla :D! Lika magiskt som alltid! Idag fortsatte sparkandet och jag blev lika förvånad varje gång och varje gång den sparkar till ler jag automatiskt :)

Med dom andra har jag känt sparkarna mycket tidigare och jag har nästan tyckt att det har varit lite "obehagligt" att inte känt av denna lilla krabat.Med E minns jag så väl första riktiga kickarna,det var när T låg inne på onkologen och behandlades för sin cancer.E´s sparkar var varje dags höjdpunkt för oss båda :)

Årets Julafton var en känslomässig berg och dalbana! Tror det kallas för hormoner de som ställer till med allt de känslomäsiga,samtidigt tror jag att det är lyckan jag känner som förstärker allt,för jag känner en så otrolig lycka,en lyckokänsla jag inte upplevt på länge!
Milo var sötare än någonsin,mamma strålade vackert och när kusinerna från Alunda med fader kom så började jag nästan gråta hahaha :D När det var Kalle Anka på TV:n fick jag dra mig in i köket med T för att saknaden av Pappa & Moster M som inte var här blev för stor och tårarna kom.
Varje julklapp kändes fantastiskt unik och jag ville bara krama ALLA av tacksamhet!
När paketet från Milo öppnades med ett fint litet kort med frågan om jag ville bli Milos Gudmor....ja då brast allt(!) och tårarna sprutade som aldrig förr....men av LYCKA & GLÄDJE!

 Tack alla som kom och firade årets Jul i Dannemora City!Vecka 18

Vecka 18

Kroppen: Vid den här tiden gör man den första ultraljudsundersökningen. Ultraljud görs för att bättre veta när barnet kommer att födas. Barnmorskan visar hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet. Man tittar även på läget på moderkakan.
Du vet nu, så exakt som man kan komma, när du är beräknad att föda. Det blir ändå bara en riktpunkt, du kan föda inom tre veckor före och två veckor efter detta datum utan att det räknas som onormalt. I regel är detta en period när du mår bra och trivs med din graviditet.

Fostret: Huvudet är cirka fyra centimeter i diameter, medan fötterna är cirka två centimeter långa. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.